23 Ocak 2013 Çarşamba

NiÇe...

Köle  ve efendi ilişkisi çok yönlü bir şekilde tartışılagelir. Bu konuda bir çok şey okuduk benim anladığım ise şu; Köle hiç bir zaman efendiliği anlayamaz. Zira köleye göre efendi daima gücü ister, erkin peşinden koşar ve kölenin onu tanıması gerektiğini sanır. Bu aşamada Niçe devreye girer (Bundan sonra Nietzsche yerine kullanılacaktır). Köle diyor Niçe işte efendiyi ancak böyle algılar. 
Oysa ancak sefiller gücü arzular. Erk saçmalığı güçsüzün peşinden koştuğu bir şeydir. Ancak tepkili olanlar , kuyruk acısı ağır basanlar kendi erklerinin onaylanmasında ısrar ederler.
Niçeci bir efendi ise (Bundan sonra sıradan efendiden ayırmak için italik yazılacaktır) böyle basit oyunların ayak kazımaların adamı değildir. Kendi erkinin zaferi yada olumlaması için yanıp tutuşmaz. Bu efendi olabildiğince cool'dur. Ağır abinin biraz daha bilgecesi diyelim. Efendi kendi farkını olumlar diyor Niçe. Köle farklı olanı inkar eder. 
Şİmdi bu noktada Niçe 'nin bu lafının mealini vermek gerek. Kendimce tabi... Niçe, efendinin kendi gücüne kabul ettirmekle ilgili bir olumlamaya ihtiyaç duymadığını ama kendisinin farklı olduğu olumlamasının onun için daha önemli olduğunu söylüyor. Oysa köle güç sorununa kafayı takmıştır. Kölenin güçsüzlüğü bu salt güç ve erk sorununa kurtulamadığı bir zihinsel çapa atmış olmasında yatar.
Şİmdi diyeceksiniz ki e neyapsın eziliyor gariban, ezile ezile güç arama saplantısına dönüşen bir kompleks geliştirmiş çok mu haksız. Orası öyle...Benim ilgimi çeken de bu değil zaten. İlgimi çeken şey Niçeci efendinin  güç arayışında olmaması. Ne kadar yanlış öğrenmişiz meğersem... hep tam tersini anlatırlardı, Niçeyi faşizme bile sürüklerlerdi. Gerçek efendi farkındalığını hissettiğinde etrafa hükmetme ihtiyacı duymuyor demekki. Çok ilginç, bu efendinin mesela Türk siyasetinde sıfır oy şansı olurdu herhalde. 

Efendi özgün bir adamdır ; Bilgiyi yaşamın karşısına koymaz, rasyonel bilginin dar kafesinde hapsolmaz, yaşamın indirgenmiş standartlarıyla işi olmaz. 
Efendi bizim diğer efendiden çok farklı düşüncelere dalar. Aktif muhakeme gücüne sahiptir olumlayıcı yaşam gücü vardır onda. Yaşamın yeni imkanlarını icat eder durmadan.
Ben böyle bir efendinin karşısında eğiliyorum hatta gönüllü köleyim. Ama efendi köleyi sevmiyor biliyorsunuz hatta köleyi farkında mı ondan bile emin değilim.

3 yorum:

  1. Niçe'nin efendisi, Ayn Rand'in "Aşkın Kapitalist"ine (benim ifademdir, uydurmadır) benziyor. İkisi de hayal ürünü.

    YanıtlaSil
  2. Ayn Rand bence Niçe'nin efendisine benzetmeye çalışmıştır. Amerikada yazınca da ortaya itici kapitalist efendi çıkıyor tabiki...Niçe tarzı bir efendi gerçekten çok idealist..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) sen yazınca fark ettim, sanki nitçe ayn rand'den araklamış gibi bir anlam çıkıyor. Değil tabii ve haklısın; Ayn rand ciddi anlamda etkilenmiş olabilir. Üzerine düşündükçe daha çok oturuyor.

      Sil